Jeg vil stadig lære noe nytt..

Publisert: 27.11.2014 09:24

Nasreen Akthar er 22 år og synes hun er superheldig som får være lærling i kontor- og administrasjonsfaget hos Skatt øst. 

Nasreen er en svært energisk og veldig pliktoppfyllende jente i alt hun gjør. Lære nye ting er det morsomste Nasreen gjør. Hun snakker allerede 6 forskjellige språk: Norsk, engelsk, urdu, punjabi, hindi og arabisk. Ikke alle like flytende, men nok til at hun kan lese og gjøre seg forstått. Nasreen kommer opprinnelig fra Pakistan og flyttet til Norge for 6 år siden. Siden den gang har hun hatt en bratt læringskurve. Etter at hun var ferdig med obligatorisk norskkurs og forberedende søkte hun seg inn på Service og samferdsel på Nydalen videregående skole. Vg2 Salg og sikkerhet gikk hun på Etterstad videregående skole, da den skolen ligger nærmere hjemstedet på Hagenstua. Og nå er hun inne i sitt andre opplæringsår av læretiden hos Skatt øst.

 

Når OK stat spør hvordan det er å være lærling hos Skatt øst forteller Nasreen entusiastisk at hun trives veldig godt og har lært så mye. Jeg har fått være i mange ulike avdelinger slik at jeg får opplæring i alle kompetansemålene forteller Nasreen. I tillegg til å få jobbe i ulike avdelinger i administrasjonen, har jeg også fått opplæring i publikumsavdelingen og veiledet skatteyterne. Både ute på gulvet hvor vi svarer på enkle spørsmål og veileder publikum til de ulike skrankene for mer hjelp hvis de trenger det. Nasreen forteller hun trivdes veldig godt den tiden hun jobbet med publikumsveiledning da det er mye action der. Du møter masse folk, noen er veldig hyggelige, andre er litt sure, men det går greit forteller hun smilende.

 

Viktig å dokumentere det du har lært

Jeg lærer mye av at jeg setter av en time hver uke sammen med min faglige leder til å dokumentere det jeg har jobbet med. Jeg sitter først alene og skriver loggen, så går jeg og faglig leder sammen igjennom det jeg har skrevet. Jeg får veldig god oversikt over hva jeg har jobbet med, hvilke kompetansemål jeg har jobbet med, hvor langt jeg har kommet i opplæringen og hva jeg eventuelt mangler eller trenger å jobbe mer med forteller Nasreen entusiastisk.

Og når jeg har vært ute i en avdeling eller gruppe for eksempel i 3 mnd, lager jeg en presentasjon og forteller for gruppa hva jeg har lært i den perioden jeg har vært der. Og det er morsomt å se at de andre i gruppa blir overrasket hvor mye jeg har lært den perioden jeg har vært der forteller Nasreen.

 

Hva tenkte du om staten som arbeidsgiver før du begynte og hva tenker du om det i dag?

Jeg visste ikke forskjellen mellom stat, fylkeskommune, kommune og privat sektor før jeg begynte her. Noe av grunnen er nok at jeg ikke har bodd i Norge så veldig mange år. Vi hadde noe om det i samfunnsfag på skolen, men jeg lærte ikke så mye der forteller Nasreen. Men etter at jeg begynte som lærling hos Skatt øst har jeg lært masse og har i dag fått mye større forståelse om forskjellen mellom privat og offentlig sektor. Nasreen ler når hun forteller at hun tidligere om private trodde det var en person som ikke betalte skatt.  

 

Hva var den største overgangen fra å gå på skole til å begynne som lærling?

Nasreen tenker seg godt om før hun svarer. Jeg var ikke så vant med at det ble stilt så store krav til meg. Og når en begynte som lærling var det mye nytt som jeg måtte sette meg inn i. Det krever mye av deg. Du skal ikke bare gjøre vanlig kontorarbeid.  Det krever at du også må tenke. Du må forstå at du jobber med viktige ting. Vi må forstå at det vi gjør må vi tenke godt igjennom og at det kan få konsekvenser for skatteyterne som er vårt publikum, forteller Nasreen med en litt alvorlig mine.

På spørsmål om hun har noen gode tips til andre som skal søke læreplass forteller Nasreen at en må være motivert til å lære mye nytt. Og hun hadde veldig god erfaring med prosjekt til fordypning forteller Nasreen. Selv om det var i en butikk fikk jeg prøve å komme ut i arbeidslivet og få en liten smakebit på hvordan det var å jobbe. Jeg jobber forresten fremdeles der på noen lørdager hvis de trenger ekstrahjelp forteller Nasreen.

 

En viktig oppgave når du begynner i lære er å bli kjent med dine kollegaer og ta del i arbeidsmiljøet som er i bedriften. Synes du dette gikk greit og hva gjorde du for å bli godt kjent?

Igjen tenker Nasreen seg litt om før hun svarer. Det gikk greit, men det var litt vanskelig. Du skal forholde deg til mange grupper/avdelinger og hver gruppe/avdeling har sitt eget miljø som du må prøve å bli en del av. Men det har gått veldig bra. Hvis du gir av deg selv, får du også mye tilbake hvis du forstår. Viktig at en tør å spørre om ting en lurer på. Da diskuterer vi og lærer å respektere hverandre. Som lærling tenker du at de synes det er vanskelig å ta i mot deg for at du har lært så lite. Men de tenker jo ikke slik forteller Nasreen og smiler. Jeg har følt meg trygg i alle avdelingene/gruppene jeg har kommet til. Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger og de vil at jeg skal komme tilbake til gruppene deres når det er ferieavvikling etc, så jeg kan jobbe for dem.  Jeg har lært veldig mye som ikke står i kompetansemålene, men som jeg vil få stor nytte av senere forteller Nasreen.

 

 Hvordan fikk du læreplass hos Skatt Øst?

Nasreen3

Det var mange som ringte og spurte om jeg ville komme på intervju. Jeg tror jeg var på 4-5 intervjuer. Lise Eriksen var en av dem som ringte og hun fortalte at hun ringte fra Skatt øst og spurte om jeg ville komme på intervju. Da var det så mange som hadde ringt og det ble litt mye, for jeg visste ikke hvem Skatt øst var. Jeg valgte derfor å takke nei til å komme på intervju.   

Men Lise ringte også dagen etter. Jeg hadde bra karakter og ikke noe fravær, så det var kanskje derfor hun ringte igjen forteller Nasreen. Vi ble da enige om et intervju. Jeg fikk vite at vi var fire søkere som var innkalt og at det ville gå ca en uke før de ville bestemme seg.  Men de ringe dagen etter og fortalte at de hadde bestemt seg for å tilby meg læreplass. Jeg ble litt overrasket og følte fremdeles jeg visste lite om hva Skatt øst var og fikk tid til å tenke meg litt om før jeg bestemte meg. Etter at jeg fikk sett mer på deres hjemmeside og diskutert med pappa ble det litt enklere. Pappa kjente til hva Skatt øst jobbet med og han anbefalte at jeg måtte takke ja. Dagen etter ringte jeg og takket ja til læreplassen. Og det er jeg i dag veldig glad for at jeg gjorde. Jeg fikk tilbud om en annen læreplass også, og det var ikke så enkelt å bestemme seg forteller Nasreen.

 

Mange elever fra studieretningen service og samferdsel søker seg til Vg3 påbygg etter Vg2. Var det et alternativ for deg, og hvorfor valgte du å søke læreplass?

Jeg tenkte at det viktigste var å søke på læreplass slik at jeg kunne få jobb etterpå. Med den erfaringen jeg har fått etter 2 år i lære tror jeg at jeg vil kunne få meg en jobb. Selv om det ville bli tøft bestemte jeg meg allikevel for at jeg ville ta påbygg mens jeg gikk som lærling.

Jeg går sammen med min bestevenninne på Vg3 påbygg på Hellerud videregående skole. Det blir litt lange dager forteller Nasreen da skolen er fra kl 17 – 21:30 fra mandag til fredag. Jeg er ikke hjemme før litt over en time etter at skolen er ferdig, men mamma og pappa venter alltid på meg så vi får snakket litt sammen før jeg legger meg.

 

Hvilke planer har du etter at du er ferdig med læretida?

Jeg skal forsøke å få meg jobb. Ved siden av jobb har jeg bestemt meg for å søke deltidsstudie på BI, regnskap og revisjon som er et bachelorstudie.

 

Og hva skal du bli når du blir stor?

Jeg har ikke tenkt så mye ennå. Jeg har kontroll på de neste årene fram til jeg har tatt bachelor studiet i regnskap og revisjon. Etter det vet jeg ikke helt. Men jeg har lyst til å jobbe med tall da jeg alltid har likt matematikk veldig godt.

Du har ikke lyst til å jobbe hos Skatt øst da? Jo, men du vet at det må lyses ut ledig stilling før det kunne bli aktuelt. Men jeg har jo lært veldig mye her og har blitt kjent med veldig mange, så det kunne vært veldig spennende å få jobbe her ja, svarer Nasreen litt forsiktig.

 

Hva liker du å gjøre i fritida?

Det blir ikke tid til så mye hobbyer i fritida. Det får komme etter at jeg er ferdig med utdannelsen. Helgene bruker jeg derfor mest til å slappe av med familien. Jeg jobber noen helger på Europris når de ringer og spør. For tiden holder jeg på å kjøre opp og jeg har kjøretimer på lørdager og søndager i tillegg at jeg to, tre dager i uka har kjøretimer før jeg begynner på jobb. Nasreen er opptatt av at når hun er på jobb så skal hun kun konsentrere seg om jobben og de oppgavene hun har der. Skole og kjøretimer må jeg ta når jeg har fri fra jobb sier Nasreen bestemt.

Om vinteren liker jeg å gå litt på ski. Jeg har gått på skikurs og har lært å gå både klassisk og litt skøyting. Jeg synes det er en veldig fin tur å gå fra Frognersetra til Sognsvann forteller Nasreen.

 

Hva er det morsomste du vet?

Jeg liker å være sammen med min bestevenninne. Vi går på skole sammen og vi gjør lekser sammen. OK stat kommer ikke utenom helt på slutten av intervjuet med Nasreen å spørre om hun ikke blir sliten av å ha så tettpakket program. Nei, det går bra. Jeg har alltid vært sånn, jeg har gjort det bra på skolen og liker å lære nye ting svarer Nasreen. Og hvis jeg er sliten så kan jeg ringe skolen og fortelle at jeg ikke kan komme.  OK stat følger opp svaret fra Nasreen og spør om det hender ofte at hun ikke har gått på skolen etter jobb. Det har skjedd to ganger forteller Nasreen. Men den ene gangen fulgte jeg min søster på sykehuset og den andre gangen hadde vi seminar på jobben avslutter Nasreen.

 

OK stats utsendte må le litt av svaret til Nasreen og takker henne for et veldig hyggelig og spennende intervju.

Nasreen2 

 

 

 

 

 

 

 

Ledige læreplasser i 2018