"Det som er ganske kult med å være lærling i IKT er at jeg lærer av Kristoffer og han lærer av meg"

Publisert: 03.07.2015 14:11

 

Ingrid Nguyen er ansatt som IKT lærling ved Norsk Utenrikspolitisk institutt (NUPI). Ingrid blir 20 år i år, kommer fra Porsgrunn og bor nå i kollektiv i Oslo med fire venner. Hun har ett år igjen av sin læretid og er en av de få jenter som velger å ta fagbrev i IKT-servicefaget. For Ingrid var dette et naturlig valg. 

 

 

 

Jenter og IKT

Ingrid forteller at hun ikke blir behandlet annerledes på jobben fordi hun er ei jente som interesserer seg for IKT. Utenfor jobben sier hun derimot at andre kan virke overasket over at hun valgte å ta fagbrev i IKT-servicefaget, og at hun kan møte reaksjoner fra andre som sier "skjønte du hva jeg mente? beklager jeg er ikke vant til jenter i IKT". I følge Ingrid er slike kommentarer "idioti".

Selv mener Ingrid at det er et mindretall av jenter som interesserer seg for IKT faget, men samtidig tror hun at det også handler om at det er for lite informasjon om faget i skolen. Hun tror at mange jenter ikke vet hva faget går ut på og at de tenker at det er for komplisert. Ingrid sier "Jenter er mer sjenerte og freaker fort ut når de vet at de skal gå i en klasse med 14 elever hvor kun en er jente. Jeg tenker dette er noe som kommer til og snu, slik som i den tiden da alle leger var menn og nå er det flest kvinner".

Fritid

Når vi spør Ingrid hva hun driver med på fritiden svarer hun "hvor skal jeg starte". Hun forteller at hun driver med kampsport innen Muay Thai og i tillegg prøver hun også ut andre kampsporter. Videre interesserer hun seg for foto, kunst og liker å male, bygge og skape noe. På fritiden leser hun også bøker og hun forteller at hun har en skjult hobby som musiker da hun både spiller gitar og piano. 

 

 FullSizeRender

 Ingrid har sin kontorplass i åpent landskap

 

Lærling i NUPI

Ingrid sier at hun lærer mye om IKT som lærling i NUPI og at hun jobber med flere ulike arbeidsoppgaver. Hun jobber tett med Kristoffer som er hennes faglige leder og kollega i NUPI. Ingrid forteller at hun lærer mye av Kristoffer, men at hun også tilfører kunnskap på IKT-området, siden hun kommer rett fra skolebenken og er oppdatert på det nyeste innen diverse softwares som hun mener kan være nyttig kunnskap for hennes lærebedrift. Ingrid sier "det som er ganske kult med å være lærling i IKT er at jeg lærer av Kristoffer og han lærer av meg". Videre sier Ingrid at en lærling vil kunne se problemer med andre øyne enn de som har vært i bransjen i mange år. Hun påpeker "IKT er i konstant utvikling og ofte glemmer "ekspertene" dette".

Når vi spør Ingrid hva jobben hennes går ut på i NUPI sier hun med en spøkefull tone "det er klassifisert informasjon som ikke kan deles på grunn av sikkerhetsmessige hensyn". Ingrid forteller at hun i dag jobber en del i brukerstøtte og at hun på grunn av sin interesse for foto og video også får lov til å jobbe litt for kommunikasjonavdelingen, hvor hun har fått ansvar for å streame NUPI sine seminarer. Videre sier hun " på grunn av min tidligere erfaring med eZ Publish så deltar jeg også i møter angående NUPI’s nye nettsider og dens utvikling". 

Ingrid forteller at hun i samarbeid med sin faglige leder i det siste har jobbet mye med sikkerhet relatert til virus. Hun forteller at de jobber med å legge frem en plan på flere nivåer av backup om hvordan de skal klare å lure det neste viruset som blir aktivert. Ingrid sier "det er nesten det samme en ser på CSI Cyber, bare mer reelt og mindre dramatisk". 

 

wall e

Her sammen med figuren Wall-E på kontoret.

"Planen er å programmere han til og levere oss kaffe på morgenen" sier Ingrid med et smil.

 

Det beste med å være lærling

Ingrid sier at det beste med å være lærling er at hun får oppleve arbeidslivet på fulltid i en ung alder. Siden hun nå også bor i kollektiv i Oslo får hun som hun sier en tidlig smakebit på å bo alene og kontrollere egen økonomi. Ingrid mener at dette er en nyttig erfaring å ha med seg videre når hun etter læretiden skal ta påbygg og studere videre. Hun sier "studietiden og det lille jeg vil få av lånekassen vil bli enklere for meg å håndtere enn for andre studenter som aldri har bodd hjemmefra".

Ingrid påpeker også at hun som lærling får mulighet til å søke Erasmus+ programmet som er et tre måneders langt opphold i utlandet i regi av fylkeskommunen. Til høsten forteller Ingrid at hun vil ta et opphold i Irland som hun får godkjent som en del av læretiden sin. Ingrid sier at hun som lærling har opplevd mer i en alder av 19 år enn mange av hennes venner som nå går på universitet og nesten ikke har arbeidserfaring.

 

 

Ledige læreplasser i 2018