Mitt motto har vært å lære litt om mye og mye om litt.....

Publisert: 03.07.2015 14:29

Vegar Sundgaard er 20 år, kommer fra Lørenskog og er snart ferdig med læretiden hos Statsbygg i IKT-servicefaget. Vegar er kanskje ikke helt A4 som vi forbinder med gutter i den alderen, men forteller med et glimt i øyet om seg selv som en litt "sertifisert snåling" med masse sprøe idèer, noe nerdete og med litt egne hobbyer. Vegar bruker enhver ledig tid til å lese og leser både fag og fiksjon, filosofi så vel som fantasy.

Hvordan er det å være lærling hos Statsbygg?

Det har vært veldig givende, jeg har lært masse og blitt kjent med mange nye folk forteller Vegar. Jeg har fått mange spennende oppgaver og noen ikke fullt så morsomme. Etter hvert får man mer og mer ansvar men også muligheter for å kunne lære deg nye ting innenfor fagfeltet.

Hva tenkte du om staten som arbeidsgiver før du begynte og hva tenker du om det i dag?

Da jeg søkte i staten og Statsbygg tenkte jeg at jeg fikk en læreplass hvor jeg fikk komme inn i en stor virksomhet med en stor IT-avdeling og lære mye forskjellig, ikke bare ting fra et område. Et mantra har vært å lære litt om mye og mye om litt. Her har Statsbygg over all forventning innfridd mine ønsker til staten som arbeidsgiver.

Hva var den største overgangen fra å gå på skole til å begynne som lærling? Har du noen gode tips til andre som skal søke læreplass?

 Den største endringen er lønna, og mange av lærlingene bor hjemme i den tiden en er lærling og da har man en gylden mulighet til å kunne spare opp litt ekstra. Et tips er også å se noen episoder av Luksusfellen, før en mottar de første lønnsslippene. Lønna blir jo større og større etter hvert, men du trenger jo ikke bruke noe mer av den grunn, ut over de forventninger slektninger og venner har til julegaver og bursdagspresanger. Ellers var endringene veldig naturlig for meg, og jeg tror ungdommen er mer vant til endringer i livssituasjonen enn hva foreldregenerasjonen skal ha det til.

 En viktig oppgave når du begynner i lære er å bli kjent med dine kollegaer og ta del i arbeidsmiljøet som er i bedriften. Synes du dette gikk greit og hva gjorde du for å bli godt kjent?

 I Statsbygg har de et solid opplegg for nytilsatte. I de første ukene blir vi sendt rundt i de ulike avdelingene for å møte nye ansikter og systemer.  De fleste i seksjonen min spiser lunsj sammen hvor det snakkes mye og på fredagene er det kaffe og kake. Personlig snakker jeg ikke så mye i lunsjen. Jeg spiser havregryn i 8 min og de resterende 22 min dedikerer jeg til lesing. Så akkurat i lunsjen er jeg litt asosial.

Ellers har vi et godt miljø for å stille spørsmål og som lærling må du ikke være redd for å stille de spørsmål du sitter inne med. Ofte får man svar på mer enn bare det en spurte om.

P1010005

 Hvordan fikk du læreplass i din virksomhet?

Jeg søkte først til en privat bedrift som alltid er tidlig ute og søker etter lærlinger. Jeg kom til intervju men fikk en følelse under intervjuet av at dette ikke var riktig lærebedrift for meg. Jeg fikk da heller ikke noe tilbud, men jeg satt igjen med en erfaring rikere. Det hjalp mye å ha vært på et intervju når Statsbygg litt senere ringte og inviterte meg til et intervju. Og denne gangen gikk det min vei, smiler Vegar.

 Hvilke planer har du etter at du er ferdig med læretida?

I august starter jeg på påbygg for å få generell studiekompetanse. Det er noen studieretninger jeg er interessert i, men ingen omhandler IT/IKT feltet i noen særlig grad. Det kan fort hende jeg søker til statsvitenskap, samfunnsgeografi, geografi eller litteraturvitenskap, men jeg har ikke bestemt meg helt ennå.

 Det høres som at du velger å gå en litt annen vei etter at du er ferdig med læretiden din i IKT-servicefaget. Hva tenker du om det?

Dette blir jeg spurt om ofte, svarer Vegar. Har jeg ikke sløst bort to år? Selv tenker jeg at de to årene jeg har brukt i læretiden på ingen måte har vært bortkastet.  Jeg har lært masse om arbeidslivet, fått gode IT-kunnskaper som jeg kan bruke i alle yrker jeg vil komme til.  Jeg har blitt to år eldre og klokere og fått tjent litt ekstra penger som vil komme godt med i det videre studentlivet.

Hva skal du bli når du blir stor?

Jeg liker ikke spørsmålet sier Vegar bestemt. For det første; hvordan skal jeg vite det? Jeg bestemmer ikke fremtiden. Jeg har tenkt at jeg vil endre meninger med årene. Og når kan man defineres som stor? Jeg føler at spørsmålet stilles til barn og ungdom, som "store" stiller spørsmålet "hva driver du med?" til andre "store". Hva de egentlig sier er: Hvor mye tjener du? Hvor lang utdanning har du? Har du høyere status enn meg?, osv.

Jeg kan svare hva jeg ønsker at skal skje i framtiden. Jeg ønsker å lære mer, være lykkelig, og se endringer i samfunnet jeg kan glede meg over.

Hva liker du å gjøre i fritida?

Jeg leser som sagt ganske mye. For mye vil noen kanskje si. Ellers bruker jeg mye tid i skogen. Jeg liker å se bittesmå organismer på skoggulvet og på massive trær som ruver over meg på alle sider. Det gir kanskje en litt annen dimensjon til livet. Ellers kan det være spennende med dokumentarer, debatter, "surfing" på nettet og Wikipedia-lesing.

De tre siste årene har jeg også brukt en del tid på slektsgransking, men har tonet det litt ned i den senere tid. Mat, søvn, venner osv er selvsagt.

 Hva er det morsomste du vet?

 Det vet jeg ikke svarer Vegar kjapt, men jeg synes det er morsomt å lære nye ting, men det er kanskje for generelt? Det er ofte morsomt å lese, men det kommer litt an på boka. En annen artig fritidssyssel er å sitte på travle plasser og se på folk. Eller kødde litt med dem, smiler Vegar lurt til slutt.

Ledige læreplasser i 2018