Praktiske råd dersom du opplever psykiske utfordringer  

Ingen går gjennom livet uten å møte på utfordringer eller kjenne på negative følelser. Tenker du at du har det vanskelig i løpet av læretiden, så gir vi deg noen praktiske råd for hvordan du selv kan ta dette opp der du jobber. Husk at du ikke er den første som har kjent det slik!

To kollegaer som prater sammen og går nedover en gang
Foto: DFØ
Noen ganger går hvordan du har det utover oppgavene du skal utføre. Det er bedre å snakke med faglig leder eller andre på jobb slik at de både forstår hva som skjer, og kan tilrettelegge for deg.

Snakk med noen du har tillit til

Det er fint å snakke med en du har tillit til. Dette kan være en venn, en arbeidskollega eller et familiemedlem. Du bør alltid informere din leder som har personalansvaret for deg om at du har det vanskelig. Det vil både lederen din sette pris og dere kan sammen finne ut hvordan virksomheten kan legge til rette for deg. Din leder kan tilrettelegge og fortelle hva virksomheten har av støttetiltak. 
Synes du det er vanskelig å snakke med lederen din, kan du først snakke med din faglig leder eller HMS-ansvarlig i virksomheten. 

Vær fysisk aktiv og ha kontakt med venner

Det hjelper å gjøre noe fysisk alene eller sammen med en venn. Mangel på venner og ensomhet kan jo være selve utfordringen. Gjør noe du liker og som du opplever som motiverende. 

Oppsøk din fastlege

Hvis du opplever situasjonen som vanskelig og fastlåst, er det lurt å snakke med din fastlege. 

Kontakt OK stat

Som lærling, har du fått en kontaktperson i OK stat. Ring oss gjerne eller send oss en e-post! Usikker på hvem kontaktpersonen din er? Finn kontaktpersoner:

Andre du kan ta kontakt med

Helsesykepleier

De fleste videregående skoler har en helsesykepleier. Du er fortsatt i videregående opplæring når du er lærling og får opplæring i bedrift. Du kan ta kontakt med helsesykepleier på skolen du gikk på. De kan gi god støtte og veiledning.

Elev- og lærlingeombudet i ditt fylke

Ombudet er uavhengige ressurspersoner med taushetsplikt. De hjelper lærlinger i vanskelige situasjoner. Trykk på lenken under, og så fanen øverst til høyre.   

Les mer om psykisk helse

På HelseNorge sine sider finner du informasjon om hva psykisk helse er, hvordan du tar vare på den og hvor du kan få hjelp hvis du eller noen du kjenner har det vanskelig.

Oppdatert: 18. august 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.